Izbornik

Fenomen

Fenomen

 Međugorje - Mjesto molitve i mira

Međugorje je marijansko i svjetsko molitveno središte koje se često uspoređuje s Lourdesom i Fatimom. U prvih 35 godina Međugorje je posjetilo 50 milijuna hodočasnika i svake godine je sve više onih koji dolaze i onih koji svjedoče da su upravo ovdje u srcu Hercegovine u Međugorju napokon pronašli mir i vjeru.
Blažena Djevica Marija ukazala se djeci (njih šestero) prvi put 24. 06. i 25.6. 1981. godine. Po istovjetnom svjedočenju vidjelaca, Gospa preko njih prenosi vjernicima poruke mira i obraćenja. Najvažnije Gospine poruke su njen poziv na slavljenje svete mise, poziv na molitvu i post, te svakodnevno čitanja Svetog Pisma. Hodočasnici koji dolaze posjećuju župnu crkvu sv. Jakova koja se nalazi u središtu Župe, Brdo ukazanja u Bijakovićima - mjesto na kojemu se prvi put ukazala Gospa, Križevac brdo na kojemu se nalazi veliki Križ posvećen 16.3.1934. g.
Međugorje je najveće hodočasničko središte Bosne i Hercegovine i radi toga je u njemu mnoštvo različitosti. Međugorje je veliki svjedok da te različitosti u molitvi mogu postati velika snaga koja može preobratiti ljude i svijet. Ova činjenica ukazuje na to da je mjesto posebno, tolerantno i skladno, da su mještani na visokom stupnju gostoljubljivosti i kulture. Međugorje je jedna privlačna atrakcija i za običnog turistu i slučajnog prolaznika, koji se želi uvjeriti u nove mogućnosti života i po tome jedinstveno mjesto u Svijetu.