Izbornik

Hodočašće u Međugorje dopušteno?

Hodočašće u Međugorje dopušteno?

Sarajevo PON, 11. PROSINAC 2017.  Katolički tjednik: nedjelja.ba prenosi

Hoser: Dozvoljena hodočašća u Međugorje, ali nema priznanja ukazanja

Papin izaslanik za Međugorje, mons. Henryk Hoser u intervjuu za "Aleteia.org" 7. prosinca rekao je kako je službeno organiziranje hodočašća u Međugorje dozvoljeno, a u razgovoru za "Il Giornale" dodao da je "situacija malo složenija".
Govoreći za Aleteiu, nadbiskup Hoser je, između ostaloga, rekao: "Danas biskupije i ostale institucije mogu službeno organizirati hodočašće u Međugorje. To više nije problem. Pobožnost Međugorja je dozvoljena. Nije zabranjena i ne treba se obavljati u tajnosti." Također je kazao da dekret Biskupske konferencije nekadašnje Jugoslavije, "koja je prije rata na Balkanu, savjetovala da biskupi ne organiziraju hodočašća u Međugorje, više nije relevantan".
Ipak, u razgovoru za talijanski Il Giornale nekoliko dana poslije, napomenuo je kako je situacija nešto složenija.
"Točno je što sam rekao, iako je možda malo pretjerano u tonu. No, apsolutno je vjerodostojno da se u Međugorje mogu organizirati molitvene hodočašća bez ikakvih problema, pod uvjetom da su duhovne naravi i da se ne odnose na ukazanja Gospe vidjeocima", objasnio je mons. Hoser.
Također, pojasnio je da, iako biskupi mogu slobodno organizirati hodočašća kako bi se vjernici jednostavno molili Gospi, to ne znači da postoje odobrenja za molitvu na temelju ukazanja.
"Problem ukazanja još nije riješen", pojasnio je nadbiskup zaključivši: "Oni se obrađuju u Vatikanu. Dokument je u Državnom tajništvu i mora se očekivati. I dakako, potrebna nam je prosudba Pape koji je mogao proučiti izvješće povjerenstva kojemu predsjeda kardinal Camillo Ruini."
KT
DV