Izbornik

Spomendan Marije "Majke Crkve"

Spomendan Marije "Majke Crkve"

Provodeći odluku pape Franje, Kongregacija za bogoštovlje i disciplinu sakramenata odobrila je upis spomena „Blažene Djevice Marije Majke Crkve“ u Opći rimski kalendar.

Prema naputku pape Franje od 11. veljače ove godine, na 160. obljetnicu prvog ukazanja Djevice Marije u Lourdesu, Kongregacija na čijem je čelu kardinal Robert Sarah objelodanila je 3. ožujka uredbu prema kojoj se ponedjeljak nakon svetkovine Duhova ima slaviti kao obvezatan spomendan Blažene Djevice Marije Majke Crkve.

Kako je kardinal Sarah napisao, ovo nam treba pomoći „prisjetiti se da rasti u kršćanskom životu mora biti usidreno u misterij Križa, Kristovu žrtvu u euharistiji i majci Otkupiteljevoj i majci otkupljenih, Djevici koja se darovala Bogu“.

Spomendan će biti upisan u sve kalendare i liturgijske knjige za slavlje misa i liturgiju časova. Uredba ističe da je Marija u isto vrijeme majka Krista, Sina Božjega i majka udova Njegova mističnog tijela, to jest Crkve.

Također podsjeća da je taj naslov već prisutan u „osjećaju za Crkvu” još od Sv. Augustina, te da je tijekom stoljeća Crkva častila Mariju naslovima koji su na neki način bili prikladni, kako se vidi u tekstovima duhovnih pisaca, kao i u nauku Benedikta XV. i Leona XIII. Upravo je na temelju toga blaženi Pavao VI. na kraju trećeg zasjedanja Drugog vatikanskog koncila proglasio Blaženu Djevicu Mariju Majkom Crkve, to jest čitavog kršćanskog naroda.

U dokumentu dalje stoji, da je Apostolska Stolica 1975. godine predložila zavjetnu misu na čast Majke Crkve, koja je zatim uvrštena u Rimski misal. Tijekom godina također je odobreno uključenje proslave „Majke Crkve“ u liturgijski kalendar nekih zemalja poput Poljske i Argentine.

Mi ćemo dodati da ovaj naslov nosi i katedrala u Mostaru.

Kako prenosi Radio Vatikan, držeći važnim otajstvo duhovnog majčinstva Marije koja od iščekivanja Duha Svetoga do Pedesetnice nikada nije prestala brinuti kao majka za Crkvu hodočasnicu, Sveti Otac je odredio da ponedjeljak nakon Duhova, spomendan Marije Majke Crkve bude obvezatan za čitavu Crkvu rimskog obreda. Tim spomendanom Papa želi da poraste majčinski osjećaj Crkve u pastirima, redovnicima i vjernicima, kao i iskrena marijanska pobožnost.

Izvor: nedjelja.ba