Izbornik

U Međugorju proslavljen blagdan svetog Jakova, zaštitnika župe

U Međugorju proslavljen blagdan svetog Jakova, zaštitnika župe

 „Mi Međugorčani imamo veliku odgovornost prema cijelom svijetu. Jer, zaista, Međugorje je postalo svjetsko središte molitve i obraćenja, i, zbog toga je Sveti Otac brinuo i mene poslao da pomognem ocima franjevcima organizirati ovo mjesto prihvata koje je mjesto izvora milosti.“

 

Od samog osnutka, davne 1892. godine, župa Međugorje je, Božanskom Providnošću, stavljena pod zaštitu svetog Jakova. Apostol Jakov (stariji), ribar, sin Zebedejev i Salomin, brat Ivana Evanđeliste, rodio se u Betsaidi na Genezaretskom jezeru. Zajedno sa bratom Ivanom, na apostolsko djelovanje pozvao ga je, 28. godine, sam Isus Krist. Danas ga slavimo kao zaštitnika hodočasnika i putnika, vojnika, konjanika, jahača, veterinara, ratara…, a štovali su ga tijekom stoljeća i srednjevjekovni vitezovi. Obično je prikazan kao putnik sa štapom u ruci, koji put i s mačem, što podsjeća na njegovu smrt, jer je od kralja Heroda Agripe bio pogubljen mačem i prvi od apostola pošao u mučeničku smrt. Katolička Crkva spomendan svetog Jakova obilježava 25. srpnja.


Međugorski župljani su se za blagdan svoga zaštitnika pripremali molitvenom devetnicom, predmoleći kroz devet dana molitvu krunice prije večernje svete mise. U ovoj devetnici su sudjelovali župljani iz Miletine, Vionice, Šurmanaca, Bijakovića, Međugorja, članovi FRAMA-e Međugorje, Trećeg reda, Humanitarne udruge Marijine ruke, te štićenici Majčinog sela.
Na sam blagdan sv. Jakova je bilo posebno svečano. Pučka sveta misa, kojoj je prethodila procesija sa kipom svetog Jakova, je tradicionalno slavljena u Gaju. Misno slavlje predvodio je fra Goran Azinović, u koncelebraciji sa 36 svećenika, uključujući i Apostolskog vizitatora za župu Međugorje, mons. Henryka Hosera.


Fra Goran, koji je i sam odrastao u Međugorju, je sa velikim žarom propovijedao okupljenim vjernicima. Osvrnuvši se na pročitano Evanđelje, povukao je paralelu između dvojice braće, Jakova i Ivana - Sinova Groma, kako ih sam Isus naziva, i uloge Međugorja u današnjem svijetu. Ponovivši Isusove riječi, kako „siloviti grabe Kraljevstvo nebesko“, naglasio je kako se isplati biti Božji u današnjem svijetu, biti silan, biti odlučan, a ne biti mlak. Dajući psihološki portret apostola, kao slabih i nesavršenih ljudi, potaknuo je vjernike na hrabrost i odlučnost u služenju Isusu, koji sa nama itekako računa.


Na kraju svete mise, međugorski župnik, fra Marinko Šakota, je rekao kako je blagdan svetog Jakova „poseban dan za našu župu“, te se zahvalio svima koji su pomagali u organizaciji liturgije i procesije, nadodavši kako je „blagdan svetog Jakova i prigoda posvijestiti sebi tko smo i na što smo pozvani. Mnogo je milosti, i mnogo je kušnji, izazova. Moramo se buditi i obnavljati, sjetiti se svoga poslanja i svoje odgovornosti.“ Zahvalio se župljanima i za „mnogo dobroga koje se pokazuje po njima, posebno za besplatno primanje u svoje domove, ove godine 1700 osoba s invaliditetom, prigodom njihova hodočašća i 322 svećenika prigodom duhovnih vježbi za svećenike.“ Fra Marinko je srdačno pozdravio mons. Hosera riječima kako je „ove godine uistinu velika radost što je s nama.“


Mons. Hoser se potom obratio prisutnima na talijanskom jeziku. Rekao je da je njegova služba u Međugorju na neodređeno vrijeme, što znači da će tu ostati još dugo. Uz blagdan patrona župe, osvrnuo se na život i obraćenje dvojice apostola, Ivana i Jakova, kazavši kako su oni danas, uz svetog Petra, stupovi Crkve. Iako su u početku od Isusa očekivali da će im dati vlast, moć, nešto sasvim ljudski i materijalno, Isus ih je usmjerio na drugačiji put, put služenja. „Obraćenje je jedno novo usmjerenje života, promjena puta. Došla je Blažena Djevica Marija, Kraljica Mira. Ona nam pokazuje dobar put za naš život. Gospa nam pokazuje najlakši put do Boga, koji je cilj našega života.“
Poistovjetivši se sa župljanima, mons. Hoser je rekao: „Mi Međugorčani imamo veliku odgovornost prema cijelom svijetu. Jer, zaista, Međugorje je postalo svjetsko središte molitve i obraćenja, i, zbog toga je Sveti Otac brinuo i mene poslao da pomognem ocima franjevcima organizirati ovo mjesto prihvata koje je mjesto izvora milosti.“ Mons. Hoser je na kraju blagoslovio sve prisutne.

Galerija

Zahvaljujemo "FOTO ĐANI" na ustupljenim fotografijama

DV