Izbornik

Ovdje je riječ o školi - fra Slavko Barbarić

Ovdje je riječ o školi - fra Slavko Barbarić

Iz knjige razgovora Vrijeme milosti, Međugorje, 1996.

Današnji čovjek je u velikoj opasnosti da duhovno umre. Molitva, kao susret s Bogom, mora nas osloboditi od ropstva materijalnim stvarima.

Najprepoznatljivije promjene su se dogodile na molitvenoj razini. Mnoštvo ljudi je počelo moliti. Tu sve počinje. Tko ne odgovori na poziv molitve, ništa se ne može dalje dogoditi. Mnogi su postali barem svjesni da treba i postiti. To su dva osnovna i temeljna odgovora. Nisam mogao vjerovati da se tako malo moli dok nisam počeo susretati, s jedne strane Gospine pozive i, s druge strane, ljude koji počinju shvaćati da treba moliti. Kad se počne moliti i postiti, mogu se druge stvari događati.

Do promjene može doći jedino kad se prihvati hod s Marijom, Kraljicom Mira. Ovdje je riječ o školi. Može se naučiti, ako se uči. Molitva, kao susret s Bogom, uvjet je blagotvorne promjene.

Ključne poruke su: Mir, kao cilj za sve, po obraćenju u molitvi i postu, te vjeri i ljubavi. Praktično, Gospa želi da molimo cijelu krunicu svakodnevno, mjesečnu ispovijed, čitanje Svetog pisma, te misno slavlje što je češće moguće.

Moramo paziti kad govorimo o obraćenju. To je proces za cijeli život. Prva dimenzija obraćenja za nas krštene je uvijek poziv da ostavimo zlo, zatim da nastavimo rasti u dobru. U našem slučaju to je posebice poziv da ostavimo i nadvladamo nemir i sve što uzrokuje nemire, i otvaramo se sve više miru koji je, Gospa je to toliko puta ponovila, dar Božji, ali i naša suradnja. Mnogi su u susretu s vidiocima, te s osobama koje su dobile milost ozdravljenja, počeli svoj izlazak iz tame i grijeha, i povratak Bogu. Bilo je i znakova vidljivih na nebu i na suncu, tako tvrde mnogi i to ih je potaklo na promjenu života. Ali, moramo biti svjesni da su to poticaji koji se moraju nastaviti živjeti u svakodnevnom životu.

Mnogi su počeli moliti i dobili su želju za molitvom. Što se događa kad dođu kući, teško je reći. Oni koji se uključe u molitvene skupine imaju šansu ostati na molitvenom putu, a oni koji ostanu sami, bojim se da im se ne dogodi ono što se dogodilo mnogima u župi, od revnih molitelja na početku ukazanja, vratili su se nedjeljnoj misnoj dužnosti i tu ostali. Njih će biti vrlo teško još jednom ili ponovno pokrenuti. Bog nas ostavlja slobodne. On ne želi da naš duhovni život ovisi o svakodnevnim izvanrednim čudesima. A kod mnogih se molitveni život teško uklapa u svakodnevlje. I u župnoj zajednici, tko dolazi na večernji program ili sudjeluje u molitvnoj skupini, on je na putu s Marijom.

Kao što su hrana i piće uvjet za naš fizički život, tako je molitva uvjet za duhovni život. Mnogi su duhovno mrtvi. Milost koju nam Bog nudi po Mariji može se usporediti upravo s duhovnim buđenjem. Tko je probuđen, ako odmah ne ustane, vrlo lako ga opet prevari san. Da bismo se mogli probuditi, trebao je posebni zahvat, a da bismo ostali budni, trebamo surađivati. Isto kao i u običnom životu, kad je čovjek u žurbi, treba mu mnogo više vremena i jake kočnice da se zaustavi. Današnji čovjek je u velikoj opasnosti da duhovno umre. Molitva, kao susret s Bogom, mora nas osloboditi od ropstva materijalnim stvarima. Izgleda mi da nas Bog pušta, kao roditelji nestašnu djecu, da letimo, da se umorimo, možda i izranimo, pa da se zaustavimo. Bolje bi bilo to učiniti na vrijeme. Bog pokušava po Mariji. Svi koji su se zaustavili i poslušali znaju što to znači. Samo da to ne zaboravimo.

Pitali su jednom majku Tereziju iz Kalkute: Kako moliti bolje? Ona se nasmiješila i odgovorila: Molite više. To je jedini recept, drugoga nema. Mnogi, na žalost, pronalaze recept za molitvu tek kada se nađu u poteškoćama. Gospa nas je pozvala da ne tražimo Boga zbog svojih potreba, nego iz ljubavi prema Bogu.

Izvor: GLASNIK MIRA, 2007.g.