Izbornik

HOMILIJA NADBISKUPA LAZZARA YOU HEUNGA SIKA, PREFEKTA KONGREGACIJE ZA KLER NA MISI U MEĐUGORJU

HOMILIJA NADBISKUPA LAZZARA YOU HEUNGA SIKA, PREFEKTA KONGREGACIJE ZA KLER NA MISI U MEĐUGORJU

Prefekt Kongregacije za kler nadbiskup Lazzaro You Heung Sik predslavio je u Međugorju večernju svetu misu. S njim u koncelebraciji bili su nadbiskup Tirane i Drača mons. Arjan Dodaj, apostolski nuncij Svete Stolice u Tirani nadbiskup Luigi Bonazzi, provincijal Hercegovačke franjevačke provincije fra Miljenko Šteko, međugorski župnik fra Marinko Šakota i drugi svećenici.

Predragi, slavimo liturgiju 5. nedjelje kroz godinu. Okupljeni smo oko stola Gospodnjeg, pod brižnim pogledom Djevice Marije, poput učenika jednom u Cenakulu. Riječ koju smo upravo čuli oživljava krsni poziv svakoga od nas: slijediti Isusa!

Zahvaljujući krštenju, doista smo odjeveni u dostojanstvo djece, poslani svjedočiti kako Bog djeluje svaki dan u našemu životu. Svi smo mi, samom činjenicom postojanja, “pozvani”: Bog nas je pozvao u život za jedan plan ljubavi.

Otkriti svoj poziv znači prije svega znati tko smo i kamo idemo, cijeniti veličinu i dostojanstvo što smo djeca Božja i učenici Njegova Sina, prihvaćajući svaki dan novost nasljedovanja i radost što nas je dosegnula trojstvena ljubav.

Današnja liturgija odražava duboko iskustvo koje svatko od nas živi pred veličinom Božjom: svijest o vlastitom siromaštvu, vlastitoj ograničenosti, vlastitoj malenosti pred Božjim veličanstvom.

Baš kao i Izaija – upravo smo čuli u Prvom čitanju – koji, našavši se u hramu pred Gospodinovim veličanstvom, uzvikuje: »Jao meni, propadoh jer čovjek sam nečistih usana.“ (Iz 6,5).

No, Božja Riječ nam, još jednom nudi “radosnu vijest” koja dolazi premostiti taj jaz; zapravo, što se događa s prorokom, koji osjeća “da je propao” u Božjoj prisutnosti? Gospodin čisti Izaijine usne, oprašta mu grijehe i šalje ga u misiju.

To se također događa Šimunu Petru. Nakon duge mukotrpne noći, u kojoj ništa nije ulovio, pouzdaje se u Isusovu riječ i ponovno spušta mreže u more. A kad se one odmah napune ribom, uzvikne: »Idi od mene! Grešan sam čovjek, Gospodine!« (Lk 5,8). Ali Isus ga poziva da se ne boji, te ga poziva za apostola za naviještanje Evanđelja.

Isus to čini i sa svakim od nas: skraćuje udaljenosti, podiže nas kad smo razočarani, jer se svakome može dogoditi da cijelu noć radi i ne učini ništa, kao što se dogodilo Petru koji se morao nositi s praznim mrežama.

Suočeni s našim planovima, našim snovima, našom svakodnevnom predanošću služenju Kraljevstvu, ponekad se može dogoditi da moramo dovesti u red svoje prazne mreže. Uz toliku predanost i velikodušnost s naše strane, rezultati koje smo očekivali i kojima smo se nadali, nisu takvi.

I onda ostajemo tu, nepomični, s osjećajem neuspjeha u srcu, nosimo se sa svojom malenošću, riskirajući da nas rezignacija i pesimizam nadvladaju. Ali, prosvijetljeni Riječju Života, shvaćamo međutim da je Gospodin izabrao baš našu lađu, koja je malo trošna, i naše prazne mreže. I tada se u nama ponovno rađa oduševljenje, ponovno se rasplamsava povjerenje, unatoč pogreškama i neuspjesima. S nama na lađi je On!

Marija je znala njegovati to povjerenje u prisutnost i djelovanje Gospodina u svome životu. U početku i Ona primjećuje odmak, doista se osjeća malenom i siromašnom pred planom Svevišnjega; ali je, nakon što se poslije otvorila Božjoj volji, uskliknula: “Što pogleda na neznatnost službenice svoje!“ (Lk ,48)

Ako budemo čuvali Božju Riječ u srcu, Majka Isusova nas uvjerava da će nam Ona pomoći novim pogledom iščitavati svoje postojanje, ali i svoju osobnu i obiteljsku povijest, kao i povijest naše zemlje, otkrivajući tako, da su svi događaji, pa i oni najbolniji, u svjetlu vjere, dio plana spasenja.

Marija nas uči da, kada dopustimo Gospodinu djelovati, možemo živjeti u radosti i zahvaljivanju. Marija je glas svih malenih i posljednjih u povijesti. Tko se, kao i Ona, pouzdaje u Boga, već je pobijedio i već je vidio svoju pobjedu nad zlom i svakom nepravdom.

Njezinim prečistim rukama i Njezinom Majčinskom Srcu, danas povjeravamo život i službu Svetoga Oca, Biskupa, Svećenika, Đakona, a također i našu molitvu za sve one koji prihvaćaju Isusov poziv i koji imaju hrabrosti darovati Mu život.

Hvalimo s Njom Gospodina, veličajmo Ga svim svojim glasom i tako ćemo otkriti i okusiti ljepotu stavljanja našega života svaki dan u službu Gospodinu, za dobro Crkve i braće. Amen.

Izvor: radio-medjugorje.com