Izbornik

O vidiocima

O vidiocima

Koga je Gospa odabrala?
Upoznajte vidioce

Gospa odabire župu Međugorje za izvršenje spasiteljskog plana, ali i šest posve različitih osoba koje nisu imali ništa zajedničko niti su u svojim dječjim maštanjima mogli ikada pomisliti da će oni biti svjedoci koji će u posljednjim desetljećima autentično, nepromijenjeno i nepokolebljivo svjedočiti čitavo svijetu o porukama koje Kraljica Mira upućuje preko njih.

Međugorje po odabiru vidioca slijedi dosadašnju praksu iz Svetog Pisma, kao i slične fenomene koji su se dogodili u povijesti Crkve. Vidioci su u pravilu maleni i neuki, oni koji su lakše otvoreni za riječ koja dolazi odozgo, Riječ koja dolazi kao spasenje i poziv na obraćenje. Međugorska djeca nisu tražila da budu izabrana, ona su živjela uobičajene živote i nisu bili dio iste grupe kako se moglo pomisliti jer se njih uvijek doživljavalo kao grupu. Istina je da su oni tek postali grupica, a dotad skoro ništa nisu imali zajedničkoga, uključujući ni njihovu dob. Vicka je imala sedamnaest a Jakov deset godina. Samo su Jakov i Mirjana bili rodbinski vezani. Ono što je svima bilo zajedničko je njihovo seosko podrijetlo jer čak nisu ni živjeli zajedno niti pohađali iste škole.

Fra Slavko Barbarić koji je kasnije bio njihov duhovnik i koji je proveo puno vremena proučavajući njih i njihova svjedočanstva je izradio psihološki profil kojeg je zaključio rekavši kako je on siguran da se Gospa ukazuje, jer je samo Gospa mogla izabrati njih šestero. Oni sigurno nisu izabrani jer su bili najbolji ili najpobožniji, i sami su se puno puta pitali zašto baš oni i u takvim trenucima su uvijek dobivali odgovor: „Drago dijete, ja ne biram najbolje.“ Oni su bili prosječni, a povijesna ukazanja pokazuju kako Bog baš bira takve koji će onda Njegovu poruku prenijeti drugima. Međugorski vidioci su se u tom prenošenju poruke izvrsno snašli, ništa ih nije moglo pokolebati i bili su spremni dati život za Gospu.

(intervju sa malim Jakovom, mislim da ga je intervjuirala Dubravka Kenić, jugoslavenska novinarka, ona je pokušavala to malo dijete totalno izbaciti, ali ju je on razoružao rekavši da ne laže i ako treba da će dati život za Gospu, mislim da HTV ima taj intervju, crno bijela tehnika..)  

Usprkos svim preprekama nepoznavanja stranih jezika, stidljivosti, nevještosti u komuniciranju, zastrašivanja raznih vrsta i prijetnji zatvorskim kaznama, oni nisu bili obeshrabreni. Ljudski gledano, svi drugi bi pali na prvoj od ovih prepreka ali su oni nadvladavali svaku. I u kasnijim, zrelijim godinama, oni vjerno izvršavaju svoje uloge, njihov iskaz je već desetljećima nepromijenjen. Oni su itekako svjesni da su pod velikom lupom te da svako njihovo svjedočanstvo neće imati snagu ne budu li oni to svjedočili svojim životima, kroz njihove obitelji i svakodnevnicu. Uvijek ponavljaju kako je njihova odgovornost ogromna, te da su primili veliki dar i milost, ali će isto tako od njih jednog dana zauzvrat biti zatraženo mnogo.