Izbornik

Bijakovići

Bijakovići

Selo Bijakovići mješteno je ispod brda Crnice i graniči sa selima Međugorje, Vionica i Šurmanci. Ljudi su na ovom području nekada uzgajali duhan i vinovu lozu. Duhana više nema ali vinogradi se još uvijek obrađuju.

 

Po svjedočanstvu šestero vidjelaca, u selu Bijakovići se 24. lipnja 1981 god prvi put ukazala Gospa - Kraljica mira. Od tada ovo mjesto posjećuje veliki broj hodočasnika koji dolaze iz cijelog svijeta, sa željom da u molitvi hodočaste na brdo ukazanja – Podbrdo.

 

Brdo Ukazanja - PODBRDO - Mjesto prvih Gospinih ukazanja. Kako svjedoči šestero vidjelaca, na mjestu na kojem je stajala Gospa, Kraljica Mira je za 20. obljetnicu postavljen Gospin kip, sličan onome koji je 1987. godine postavljen na prostoru ispred župne crkve. Kip je načinjen od bijelog mramora, rad je talijanskog kipara Dine Felicia iz Massa Carrare.

Kip na Podbrdu dar je korejskih hodočasnika koji su potaknuti čudesnim ozdravljenjem jednog djeteta, željeli učiniti nešto kako bi zahvalili Bogu i Kraljici Mira za udijeljenu milost. Tom prilikom su u tu nakanu ugradili i svoju molitvu „za mir na korejskom poluotoku“ kako su napisali na pločici koju su donijeli iz Koreje.

  MIR, MIR, MIR - 26. lipnja 1981, Gospa je prvi puta pozvala na mir riječima: "Mir, mir, mir - i samo mir! Mir mora zavladati između Boga i čovjeka, a i između ljudi!"

 

 

  Plavi Križ -mjesto molitve koje posjećuju svi hodočasnici, posebice oni koji se ne mogu popeti lako na Brdo ukazanja i Križevac. Svi koji tu dođu primijete kako su na relativno maloj udaljenosti dva mjesta identično obilježena - veliki plavi križ od željeza i pod križem Gospin kip. Kad dođemo ispred tog mjesta, križ koji je na lijevoj strani je mjesto gdje je Ivan Dragićević u početku, tj. prvih godina imao ukazanja.
Križ koji se nalazi na desnoj strani je postavljen 1999. godine na poticaj Neđe Brečića, člana molitvene grupe, budući je prostor oko prvog križa bio skučen i teško dostupan, a mnogi su željeli moliti na tom mjestu i prisustvovati susretima molitvene grupe. Nakon Neđine smrti, članovi molitvene skupine su s momcima iz zajednice Cenacolo uredili ovaj drugi prostor. Od tada, kada su ukazanja otvorena za javnost, i Ivan i Mirjana mole na tom mjestu i tu im se Gospa ukazuje. 
    Domus Pacis (Kuća za duhovnu obnovu) Kuća Mira – izgrađena u svrhu molitvenih susreta i seminara. Svake godine veliki broj vjernika iz naših krajeva ali i iz inozemstva prolaze molitveno obrazovne seminare i seminare na kojima se prakticira molitva, post i šutnja. 
    R.K. Groblje - Brzomelj u Bijakovićima spominje se prvi put 1804 g. Kapelica  posvećena Srcu Isusovu. 

 

  Majčino selo http://www.mothersvillage.org 
„Majčino selo“ je jedna velika obitelj koja okuplja više zajednica i udruga.
Pripada Hercegovačkoj Franjevačkoj Provinciji Uznesenja Blažene Djevice Marije, Mostar, BiH. Djeluje od 1993. godine, od vremena rata u Bosni i Hercegovini. Gradnju i djelovanje je započeo fra Slavko Barbarić zajedno sa Školskim Sestrama franjevkama Hercegovačke provincije „Svete Obitelji“. Nastalo je iz potrebe prihvata i skrbi za djecu koja su u to ratno i poratno vrijeme pogođena gubitkom doma i roditeljske skrbi. Službeno je započelo s radom 8. rujna 1996. godine. „Majčino selo“ sagradili su i održavaju hodočasnici i dobročinitelji iz cijelog svijeta. Temeljne djelatnosti: 
• Dječje selo – za djecu i mlade
• „Sv. Mala Terezija“ – dječji vrtić
• Zajednica „MAJKA KRISPINA“ http://www.mothersvillage.org 
• Zajednica „MILOSRDNI OTAC“
• „MEĐUGORJE MIR – MAJČINO SELO“ – vjersko-humanitarna udruga
• „Kraljica Katarina“ – likovna radionica s galerijom
„ Vrt Svetoga Franje“ – mjesto za odmor i molitvu 

  Kip fra Slavka Barbarića - djelo je talijanskog umjetnika Carmela Puzzola

 Slikovni rezultat za mutterdorf medjugorje

  Vrt sv. Franje http://www.mothersvillage.org 
  Zajednica „Milosrdni Otac“  www.milosrdni-otac.com