Izbornik

Miletina

Miletina

Miletina je selo koje pripada općini Ljubuški (župa Međugorje) i nalazi se na samom križanju tri općine: Čitluk, Čapljina i Ljubuški.

Filijalna Crkva Srebrenica

Slikovni rezultat za Samostan školskih sestara franjevki - MeđugorjeSamostan školskih sestara franjevki - Međugorje

U župi Međugorje
Godine 1935, na poziv župnika fra Bernardina Smoljana, Školske sestre franjevke došle su u župu Međugorje, u kojoj otvaraju i vode pučku školu. Budući da školska zgrada i stan za sestre nisu bili izgrađeni, nastava se održavala u kući Andrije Vaslja pok. Grge, a sestre su stanovale u kući Nikolice Vasilja. Nastava je otpočela u siječnju 1935., a prve učiteljice bile su S. Rozimila i s. Marija Dugandžić, «poznate po požrtvovnoj predanosti u radu s djecom». Te godine u prvi je razred upisano preko 100 učenika!
Naporom i prilozima župljana, školska je zgrada, s prostorijama za stanovanje sestara, završena 1938.g. Godine 1940., za učiteljicu i ravnateljicu škole dolazi s. Sebastijana Marinčić, koja tu dužnost obnaša do 1945. U veljači te godine partizani su sestrama oduzeli školu, a 1949. i prostorije za stanovanje. Nakon toga sestre su, kao i iz ostalih svojih kuća u Hercegovini, otišle u Bijelo Polje. Kuće su im oduzete, nacionalizirane.
U teškom godinama poraća, sve do 1954.g., u župi Međugorje ne djeluju časne sestre. Te godine ovdje je s. Stanka Marijanović, a godinu iza nje s. Antonija Šunjić. Ponovno, tek od 1960., časne sestre u župi djeluju bez prekida.
Život župe Međugorje – odgoj djece i madeži, pastoral, glazbeni život, domaćinski poslovi, ljekarništvo – nezamislivi su, uostalom kao i u brojnim drugim mjestima i župama, bez doprinosa časnih sestara franjevaka. U sve to ugradile su nemjerljiv, požrtvovan i ustrajan rad. Da nije bilo njih, manje bi bilo pismenih i školovanih; zahvaljujući sestrama, naraštaji i naraštaji prvopričesnika su temeljito pripremljeni za prvu svetu pričest; crkve su uvijek lijepo pripremljene za slavljenje svete mise; zborovi, veliki i mali, zahvaljujući sestrama, pjesmom slave Boga… Puno je lakše nabrojati ono u čemu sestre u životu župe nisu dale svoj doprinos, negoli nabrojati sve ono što su učinile i danas čine.
Samostan u Međugorju
Pored toga što sestre djeluju u župi Međugorje, one na njenom prostoru imaju i svoj samostan. Još prije Domovinskog rata kupljena je zemlja na kojoj je bila predviđena gradnja kuće za duhovne vježbe. U ratu je uništen samostan u Bijelom Polju i sestre su ga morale napustiti. Samostan u Međugorju, zahvaljujući pomoći dobrih ljudi, dovršen je i useljen 1994.g. www.medjugorje.hr 

Stećci Nakropole 

Na najzapadnijem uzvišenju brdskog masiva Crnice, na brdu Veliki Žuželj u mjestu Miletina, nalazi se najveće gradinsko naselje zapadno od Neretve.