Izbornik

Brdo ukazanja i Plavi križ

Brdo ukazanja i Plavi križ

Gospin Kip na Podbrdu - Mjesto prvih Gospinih ukazanja. Po svjedočenju šestero vidjelaca na mjestu gdje je stajala BDM Kraljica Mira za 20. obljetnicu (2001. god.) postavljen je Gospin kip, isti onakav kakav je 1987 postavljen ispred župne crkve. Kip od bijelog mramora, djelo talijanskog klesara Dine Felicia iz Massa Carrare. Kip na Podbrdu je dar korejskih hodočasnika. Duboko potaknuti nakon ozdravljenja jednog djeteta,željeli su učiniti nešto da zahvale Bogu i Kraljici mira za Milost. U ovu nakanu ugradili su i svoju molitvu „za mir na korejskom poluotoku“ kako su napisali na pločici koju su donijeli iz Koreje.

Na putu prema mjestu ukazanja, na 2. Postaji radosnog otajstva postavljen je veliki drveni križ kojim je označeno mjesto gdje je Gospa trećeg dana ukazanja preko Marije Pavlović po prvi put pozvala na mir.

Radosna i žalosna otajstva -Od kuća do samog mjesta ukazanja vodi strma staza uz koju su 1989. godine postavljeni brončani reljefi radosnih i žalosnih otajstava krunice a slavna otajstva krunice postavljeni su u lipnju 2002, na stazi koja s mjesta ukazanja silazi prema Plavom križu. – reljefi su djelo talijanskog svestranog umjetnika Carmela Puzzola.

PLAVI KRIŽ

Plavi Križ postavljen je 1985. godine. Na tom se mjestu od 4. srpnja 1982. redovito sastaje molitvena skupina Ivana Dragićevića.
Mjesto molitve koje posjećuju svi hodočasnici a posebno oni koji imaju poteškoće da se penju na Brdo ukazanja i Križevac. Ovdje svi primjete da su na maloj razdaljini dva mjesta identično obilježena-Veliki plavi križ od željeza i pod križem Gospin kip. Kad dođemo ispred,križ koji je na lijevoj strani jest mjesto gdje je Ivan Dragićević u početku tj.prvih godina imao viđenja.
Križ koji se nalazi na desnoj strani je postavljen 1999.god na poticaj Neđe Brečića,ćlana molitvene grupe, jer je prostor oko prvog križa bio skučen i teško dostupan a mnogo je ljudi željelo tamo moliti i prisustvovati susretima molitvene grupe. Nakon Neđine smrti,članovi molitvene grupe s zajednicom Cenacolo je uredili su ovaj drugi prostor. Od tada,kad je ukazanje kod Plavog križa onda na tom mjestu Ivan i Mirjana mole i imaju viđenje.