Izbornik

Poziv na hodočašće u Međugorje povodom proslave 3. Svjetskog dana djedova, baka i starijih osoba

Poziv na hodočašće u Međugorje povodom proslave 3. Svjetskog dana djedova, baka i starijih osoba

Župnik međugorske Župe sv. Jakova fra Zvonimir Pavičić najavio je hodočašće djedova, baka i starijih osoba, koje će se održati u Međugorju 23. srpnja povodom proslave 3. Svjetskog dana djedova, baka i starijih osoba.

Organizatori hodočašća su Udruženje katoličkih djedova i baka (Catholic Grandparents Association) i Župa sv. Jakova u Međugorju.

Fra Zvonimir kazao je da je ideju pokrenula Irkinja, koja je i sama baka. „Ima, ako se ne varam, desetoro unučadi i osnovala je Udrugu katoličkih djedova i baka 2001. godine. Osnovala je tu Udrugu za sve one koji žele i u svojoj starosti živjeti svoju vjeru, ali isto tako moliti za unuke, budući da na Zapadu, a i kod nas ima slučajeva, da djeca odlutaju od Krista, odlutaju od Crkve, i onda djedovi i bake mole za unučad da se vrate na pravi put.

I tako su oni osnovali Udrugu kako bi pomagali jedni drugima, kako bi zajedno molili i kako bi lijepo osmislili i živjeli svoje staračke dane i kako bi svojim molitvama bili korisni Crkvi, a napose djeci i mladeži. Njihova udruga bavi se promicanjem brige o starijim osobama, o djedovima i bakama i toj vezi unučadi i djedova i baka. Iz te Udruge su došli sa željom da taj dan bude obilježen i u Međugorju. Mi smo razgovarali i prihvatili smo tu ideju“, poručio je.

Rekao je da je zanimljivo što taj dan dolazi prije početka Mladifesta. „Mi okupljamo mladež, a prije mladeži doći će starije osobe, djedovi i bake. Razmišljao sam kako je to simbolično, djedovi i bake u životu dolaze prije nas, mi im trebamo zahvaliti oni nam pripravljaju put, ostavljaju nam baštinu i lijepo je da taj dan bude prije Mladifesta, tako da nam oni priprave put“, kazao je fra Zvonimir te naglasio da je njihovu inicijativu i rad prepoznala i sama Crkva.

„To je prepoznao i papa Franjo, kao i papa Benedikt XVI. prije njega koji im je oko 2008. godine napisao lijepu molitvu za djedove i bake, a onda je i papa Franjo prepoznao njihov rad i odlučio je 2021. godine i na njihov poticaj osnovati, tj. utemeljiti Svjetski dan djedova, baka i starijih osoba, koji se uvijek veže uz spomendan sv. Joakima i Ane, koje slavimo 26. srpnja. Ove godine Svjetski dan baka i djedova i starijih osoba pada na nedjelju 23. srpnja“, kazao je župnik Župe sv. Jakova u Međugorju. Uputio je neke smjernice za sve one koji planiraju sudjelovati na proslavi 3. Svjetskog dana djedova, baka i starijih osoba.

„Svi mogu doći. Naravno apeliramo da to budu djedovi, bake ili starije osobe. Ono što mi tražimo od njih jest da se već sada prijave u ured Informacija (broj telefona 036 653 316 ili e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.). Zašto nam trebaju prijave? Zbog kateheze koju će u 17 sati održati mons. Aldo Cavalli, trebamo znati koje su jezične skupine tu, kako bi mogli osigurati prevoditelje za tu katehezu i večernji molitveno-liturgijski program. Isto tako osobe trebaju imati radio prijemnik ili mobilni uređaj s radijem i slušalice, kako bi preko naših raznih frekvencija mogle pratiti taj prijevod“, kazao je fra Zvonimir.

Komentirao je i dijelove poruke pape Franje povodom 3. Svjetskog dana djedova, baka i starijih osoba.

„Papa naglašava tu važnost druženja mladih sa starijim osobama. To je jedno pravo bogatstvo. Svi mi koji smo imali milost življenja sa svojim djedovima i bakama, odnosno da ih upoznamo, čujemo njihovu životnu priču, učimo s njima moliti, da nas uče životnim, kršćanskim vrijednostima, to je neopisivo blago. Papa govori mladima da budu prijatelji sa starijim osobama.

Ne samo da će mladi donijeti malo mladenačke radosti i nade starijima, da njihovi snovi, njihova ostavština neće propasti, nego će i mladima starije osobe ponuditi životno iskustvo, ali isto tako da život ne gledaju samo iz svoga iskustva, iz svoje točke gledišta, iz sadašnjosti, nego da mogu vidjeti i da je prije njih netko bio“, kazao je.

Dodao je da je to „ogromno iskustvo kad čovjeka ne gledamo samo život iz točke iz koje on je, nego kada se može izdići iznad sebe i vidjeti život u puno većem obliku. Uistinu trebamo vrednovati živote starijih osoba, družiti se s njima i upijati njihovu životnu mudrost, životno iskustvo, pogotovo u današnjem vremenu kada mladi čovjek nije navikao na žrtvu, na podnošenje neke nevolje i patnje, kada se brakovi tako lako rastaju, zbog nekih sitnica, a iskustvo naših starijih govori nam koliko su oni puno više bili spremni na patnju i kako su život i sakramente vidjeli u nekoj drugoj stvarnosti.

Današnji moderni svijet ide u nekom drugom smjeru, a družeći se sa starijima, mladi mogu dobiti snagu da se odupru onome što nije dobro i da se po uzoru na njihovom ogromnom iskustvu mogu postaviti u odnosu prema zahtjevima modernoga svijeta, postaviti se u jednom dobrom kršćanskom duhu“, zaključio je fra Zvonimir Pavičić.

izvor: ika.hkm.hr