Izbornik

Večeras se u Međugorju Svetom Misom u 19h opraštamo od nadbiskupa mons. Henryka Hosera.

Večeras se u Međugorju Svetom Misom u 19h opraštamo od nadbiskupa mons. Henryka Hosera.

Božja Providnost dala nam je priliku da upoznamo ovog velikog čovjeka koji je svoje talente oplemenio blagošću i jednostavnošću, te nam tako ostavio lijepu i posebnu sliku jednog crkvenog velikodostojnika.
Uvijek ćemo se sjećati susreta i kateheza u župi Međugorje, u kojima nas je poučavao i poticao na izgradnju osobnog odnosa prema Bogu, na revnost u molitvi i važnost pobožnosti prema Gospi.
Nadbiskup monsignor Henryk Hoser, Apostolski visitator za župu Medjugorje, svojim boravkom ovdje, uveo nas je u novu dimenziju zajedništva s cijelom Crkvom.
Dragi nadbiskupe, na tome i svemu što ste učinili za Međugorje iskreno vam zahvaljujemo!
Neka vam Gospodin bude milosrdan i blag i neka vam udjeli vječni mir i pokoj!

DRUŠTVO VODIČA ZA HODOČASNIKE U ŽUPI MEĐUGORJE


KRATAK ŽIVOTOPIS
Nadbiskup Henryk Hoser rođen je 27.studenog 1942.god u Varšavi. Završio je studij medicine i neko vrijeme radio kao liječnik i asistent na medicinskoj Akademiji. Zatim se uključio u Družbu Katoličkog Apostolata kod Palotinaca i odlučio se za svećeničko zvanje u toj zajednici. Nakon studija filozofije i teologije zaređen je za svećenika 16.lipnja 1974.
U želji da ide u misije u Ruandu, otišao je u Paris na studij Tropske medicine i francuskog jezika. U Ruandu je otišao 1975.godine i tamo djelovao kao misionar kroz dugi niz godina.
Nakon rata u Ruandi, 1994.god., Henryk Hoser bio je imenovan od Svete Stolice za Apostolskog Visitatora gdje je sudjelovao u istraživanjima Gospinih ukazanja u Kibehu koja su se dogodila 80.tih godina i često se spominju i uspoređuju s Gospinim ukazanjima u Međugorju.
Sveti Otac, papa Ivan Pavao II, 22.siječnja 2005.,imenovao je Henryka Hosera nadbiskupom. Biskupsko ređenje bilo je u Rimu, 19. ožujka 2005.
24.svibnja 2008. Papa Benedict XVI imenovao ga je nadbiskupom u biskupiji Varšavia-Praga. Biskupiju je preuzeo 28. lipnja 2008. i vodio do 8. prosinca 2017. kada je Papa Franjo prihvatio njegovu ostavku.
Na blagdan Gospe Lurdske, 2017. Papa Franjo imenovaoje nadbiskupa Henryka Hosera posebnim izaslanikom Svete Stolice za župu Međugorje, za pastoral.
Na blagdan Tijelova,31.svibnja 2018., Papa Franjo imenovao je Henryka Hosera Apostolskim Visitatorom sa posebnim karakterom u župi Međugorje, na neodređeno vrijeme.
Službeno je počeo djelovati u Međugorju od 22.srpnja 2018.

Njegovom zaslugom, 12. svibnja 2019.Sveta Stolica odobrila je župama i biskupijama organiziranje hodočašća i dozvolu svim biskupima, nadbiskupima i kardinalima iz cijelog svijeta da održavaju svečana misna slavlja u župi Međugorje.

U petak 13. kolovoza 2021. u kasno poslijepodne u kliničkom bolničkom centru u Varšavi preminuo je nadbiskup mons.Henryk Hoser u 79.godini života.
POKOJ VJEČNI DARUJ MU GOSPODINE I SVJETLOST VJEČNA NEKA MU SVJETLI!

 

Poruka mons HENRYKA HOSERA upućena iz Poljske
(u svibnju 2020.iz intervjua za radiopostaju Mir Medjugorje)

„Dragi prijatelji Međugorja, dragi hodočasnici, dragi župljani, obraćam vam se s velikom molbom da živite u duhu nade, jer Medjugorje ima zadaću buditi u ljudima nadu, Božju nadu, ato znači da je uvijek Bog onaj koji nas vodi s velikom ljubavlju i milosrđem, da nam šalje Majku Božju kako bi nas Ona dovela Bogu. Ona nam uvijek pokazuje Isusa kao što se događa u Međugorju.
I molim vas da budete sijači mira,povjerenja i Božje blizine koja nas u ovim trenucima ne napušta.
Gledajte na svoje vinograde i maslinike. Oni podsjećaju na Svetu Zemlju, gdje je Isus bio i gdje je živio.
A On i dalje ide s nama kroz vjekove, šalje nam svoju Majku da nas zaštiti, da bude zaštitnica našeg mira, unutarnnjeg, obiteljskogi društvenog.“

J.O.