Izbornik

Upute Hodočasnicima

Upute Hodočasnicima

 

Napomene i informacije hodočasnicima

Dragi hodočasnici!

U ime svih svećenika koji služe u ovoj župi, želim iskrenu dobrodošlicu vama, koji dolazite u Međugorje kao duhovni voditelji skupine ili kao hodočasnici.

Od srca vam zahvaljujem na želji i spremnosti da posjetite ovo mjesto milosti i molitve. Neka svemogući Bog, po zagovoru naše nebeske Majke, Kraljice Mira, nagradi sav trud i napore koje podnosite dolazeći ovamo.

Kako bi vaš boravak u našoj sredini bio što ugodniji i korisniji, želim vam uputiti određene smjernice. Iskreno vas molim, pažljivo ih pročitajte i slijedite:

 1. Svete Mise se slave jedino u župnoj crkvi. U Kapelici klanjanja moguće je slavljenje Mise po dogovoru sa župnikom. Prema Crkvenoj uredbi,zabranjeno je slaviti sv. Misu u pansionima, privatnim kućama u kojima boravite, po brdima ili u bilo kojoj zajednici ili kapelici koje se nalaze na području župe Međugorje. Za bilo koje pojašnjenje ili informaciju možete se obratiti Uredu informacija u svetištu.
 2. Molitvena okupljanja na području župe mogu biti organizirana isključivo uz dopuštenje župnika.
 3. Za susrete i obraćanja hodočasnicima u crkvenom prostoru imaju odobrenje jedino svećenici koji djeluju u župi. Svi ostali dužni su zatražiti to odobrenje od župnika.
 4. Nitko nema odobrenje «moliti nad drugim osobama» niti u crkvenom prostoru, niti izvan njega.
 5. Ukoliko ste svećenik, pozvani ste biti koncelebrant na večernjoj sv. Misi (ponesite sve potrebno: albu, štolu, celebret…), i biti - ako imate ispovjednu jurisdikciju - na raspolaganju hodočasnicima za ispovijed na vašem materinskom jeziku ili jeziku koji govorite.
 6. Voditelji hodočasničkih skupina ugovaraju susrete sa svećenicima i s vidiocima u Uredu Informacija svetišta.
 7. Tražimo od hodočasničkih skupina da uzmu vodiča koji je stručno osposobljen u vodstvu hodočasničkih skupina u Međugorju. Usluge vodiča mogu se zatražiti u Uredu informacija u svetištu.
 8. Molimo voditelje hodočasničkih skupina da najave dolazak svoje skupine i broj hodočasnika u Uredu informacija u Svetištu, na telefon/fax: + 387 36 651 988 ili e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
 9. Molim vas da ne organizirate nikakav drugi program za vrijeme večernjeg programa u svetištu.
 10. Prostor oko crkve, na Podbrdu i Križevcu jest molitveni prostor. Molim vas da ih kao takve i poštujete pazeći na pristojno vladanje i na odijevanje koje ne ometa druge u molitvi i sabranosti. Molim vas i da pazite na čistoću.
 11. Ne palite svijeće na Podbrdu ni na Križevcu. Svijeće se mogu paliti samo na posebno predviđenom mjestu na zapadnoj strani crkve, kod drvenog križa. Ne ostavljajte zavjetne predmete ni slike ni na Podbrdu ni na Križevcu.
 12. U crkvi i u molitvenom prostoru oko nje pušenje nije dozvoljeno.
 13. Svjesni veličine Božje prisutnosti, te radi zaštite molitvene atmosfere i sabranosti, nije dozvoljeno fotografiranje za vrijeme sv. Mise i klanjanja.
 14. Zabranjeno je skupljanje bilo kakvih milodara, osim za vrijeme sv. Mise. Ukoliko opazite kako netko to čini u neko drugo vrijeme, molim da obavijestite Ured informacija svetišta.
 15. Misne nakane, zavjete ili dobrovoljne priloge za održavanje ovog sakralnog prostora možete ostaviti u Župnom uredu. Hvala!

Uz Božji blagoslov,
Dr. fra Ivan Sesar, ofm, župnik

Upute za hodočasnike:

 • Sveta Misa se može slaviti samo u crkvi sv. Jakova ili u kapelicama u Župi, uz prethodnu najavu u Župnom ili Informativnom uredu. Ukoliko želite organizirati molitvene sastanke na crkvenom području, morat ćete zatražiti odobrenje župnika, te takav sastanak najaviti u Informativnom Uredu. Samo svećenici koji djeluju u župi mogu držati govore hodočasnicima, a svi ostali moraju zatražiti prethodno odobrenje župnika.
 • Molimo vas da ne organizirate nikakve aktivnosti, samostalne ili grupne tijekom večernjeg molitvenog programa. Također, kada dolazite na područje svetišta tijekom svete mise, molimo vas da poštujete pravila svetišta i pobožnosti, te sam čin tog svetog sakramenta. Nemojte dolaziti sa psima, niti sa hranom i pićem u rukama, budite u tišini i izbjegavajte grupna okupljanja u tim trenucima.
 • Nije dozvoljeno moliti nad nekim, te stoga nemojte to ni raditi niti dozvoliti nekome osim ovlaštenih svećenika da to čine, ali samo na posebnim mjestima za to predviđenima.
 • Svi svećenici su pozvani da koncelebriraju na svetoj misi ili da budu dostupni hodočasnicima u sakramentu svete ispovijedi. Prethodno moraju otići u Informativni Ured sa svojim celebretom i tamo će dobiti iskaznicu koja će vrijediti za period njihovog boravka u Međugorju. Ta iskaznica je preduvjet ulaska u sakristiju ili ispovjedaonice.
 • Svi organizatori hodočašća trebaju prijaviti svoje grupe u Informativnom Uredu, te u istom Uredu dogovoriti sve sastanke sa svećenicima ili vidiocima iz župe. Grupe se mogu najaviti prethodno na broj telefona ili faxa: ++ 387 36 651 988, ili putem e-maila: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
 • Samo službeni vodič koji je kvalificiran za rad u Župi Međugorje može biti vaš vodič, te usluge takvog vodiča možete zatražiti u Informativnom Uredu.
 • Područje oko crkve, te Brdo ukazanja, Križevac i Plavi križ su mjesta molitve i tišine. Molimo vas da poštujete svetost tih mjesta, te ne ometate druge grupe ili pojedince u molitvi i sabranosti. Također, na tim mjestima se ne mogu paliti svijeće, niti ostavljati molitvene nakane, niti ikakvi drugi osobni predmeti, pisma ni fotografije. Pazite na čistoću i red na tim mjestima. Također, bez obzira na visoke temperature u ljetnim i proljetnim mjesecima, zabranjeno je dolaziti na ta mjesta u majicama bez rukava ili kratkim bermudama i suknjama. Posebno vodite računa o pristojnom odijevanju kada ste na misi i kada ulazite u crkveni prostor.
 • Svakako imajte na umu da ćete smanjiti osjećaj vrućine ako vašu kožu zaštitite nekom laganom i prozračnom košuljom ili tunikom dugih rukava, nego ako je izložena zrakama sunca u neprikladnim kratkim majicama bez rukava.
 • Pušenje je zabranjeno na crkvenom području, te na Brdu ukazanja i Križevcu.
 • Svako prikupljanje novaca izuzev onoga za vrijeme svete mise i darovne molitve je zabranjeno, a ukoliko imate donaciju za neki od međugorskih projekata, možete je priložiti u Župnom Uredu i dobit ćete adekvatne potvrde za svaki takav prilog.