Izbornik

Jelena Vasilj i Marijana Vasilj

Jelena Vasilj i Marijana Vasilj

Jelena Vasilj - Valente i Marijana Vasilj - Jurićić

Tijekom prvih dviju godina Gospinih ukazanja u Međugorju, župa je intenzivno živjela molitvu i svoju vjeru u svakom smislu. Tih godina, bilo je normalno da se svaku večer ide na svetu misu, moli u obiteljima, te da se živi sakramentalni život. I stari i mladi su se trudili živjeti u tom ozračju, te su bili otvoreni molitvi i Božjoj prisutnosti koju su svi ovdje tako snažno osjećali. Koncem 1982. godine,  dvije djevojčice iz župe Međugorje, dobivaju poseban dar čuti Gospin glas, tj. dar nutarnjeg govora. Jelena Vasilj i Marijana Vasilj bile su pod budnim okom svećenika kojima su povjeravale ono što su doživljavale. Gospa im je govorila u srcu i one bi izravno prenosile te poruke. Gospa je preko njih izrazila želju da se u Međugorju osnuje molitvena skupina mladih koja bi u naredne četiri godine  živjela Njezine poruke.

Molitvena skupina nastaje 1983. godine, te broji oko četrdesetak članova od kojih su  većina  bili mladi, ali bilo je i nekoliko osoba zrelije dobi. Bilo je to jedno neponovljivo iskustvo, možda baš zato što se ni ono vrijeme, a ni ozračje Međugorja tih dana ne može više ponoviti.

Skupina mladih se okuplja oko Jelene i Marijane na još intenzivniji način, te se oni otad svakodnevno sastaju na molitvu. Tada je to bila mala molitvena skupina.

Jednako je postojala i velika molitvena skupina koja se sastajala tri puta tjedno, i to utorkom i subotom nakon večernje svete mise, a četvrtkom bi susret bio nakon klanjanja Presvetom Oltarskom Sakramentu. Susreti velike molitvene grupe su se odvijali u podrumu tj. u dvorani ispod stare župne kuće.

Mala molitvena skupina je imala svakodnevne susrete u njihovom domu u Vasilja, a ponekad su bili pozvani da idu moliti na jedno od međugorskih brda.

Vrijeme kada je Gospa vodila molitvene skupine preko Jelene i Marijane, bilo je tijekom osamdesetih godina, te je tih godina cijela župa živjela intenzivan duhovni život, te na jednostavan i vidljiv način bila svjedok svima onima koji su tada dolazili na hodočašća u Međugorje.

Svrha i cilj ovog iskustva bili su jasni od početka. Gospa je pozvala sve one koji žele kroz četiri godine intenzivno živjeti molitvu, prakticirajući svaki dan jutarnju, dnevnu i večernju molitvu, sve s željom da njihov život postane čežnja za Bogom i u onim lijepim, a i u teškim trenutcima. To je bila škola molitve koju su bili pozvani živjeti i prakticirati kasnije, tijekom cijelog života.

U to vrijeme, poneseni svjedočanstvom tog iskustva, mnogi hodočasnici su osnovali molitvene grupe po povratku svojim kućama i svojim župama, te one i danas žive svoju vjeru i promiču Gospine poruke.

Ovaj posebni dar kojeg su imale Jelena i Marijana je bio darovan članovima skupine baš za to vrijeme i za određeni Gospin plan koji je imala s njima tada, a i sa svima drugima koji su bili uključeni na bilo koji način. 

 

Jelena

Jelena

 Jelena i Marijana

 

 

Marijana

 

Marijana

 

Jelena i Marijana