Izbornik

O postu

O postu

Prema svjedočanstvu vidioca, Gospa nas je sve pozvala na mir, post, molitvu, obraćenje i čvrstu vjeru.

Od početka ukazanja do 14. kolovoza 1984.g. postilo se jedan dan u tjednu. Na uočnicu blagdana Velike Gospe 1984. godine, vidioc Ivan je došao u župni ured i rekao da mu se Gospa ukazala kad se počeo spremati za crkvu i da je sve pozvala da u ovo vrijeme mole sva tri dijela krunice, te da poste dva dana i to srijedom i petkom. Od tada do danas ovaj je poziv ostao nepromijenjen.

Mnogi smo bili iznenađeni i zatečeni pozivom na post uopće, a pogotovu pozivom na dva dana posta. Mnogima je to izgledalo previše, nestvarno, nemoguće. Međutim i površni pogled na povijest posta pokazuje da su već Židovi postili dva dana: ponedjeljkom i četvrtkom. Farizej koji u svojoj molitvi u hramu zahvaljuje Bogu što moli i posti i misli na siromahe, odlazi neopravdan kući, jer je osudio grešnika koji je molio u kutu hrama (usp. Luka 18, 9 do 12). Isus nije odbacio vrijednost posta, niti je zabranio postiti dva puta nego je zabranio suditi druge.

Marija je Kraljica proroka. Svi su proroci pozivali na obraćenje, post i molitvu kao uvjete za mir. Ona nema niti boljih niti drugačijih sredstava osim onih kojima su proroci pozivali na mir, a to su opet samo obraćenje, molitva i post i čvrsta vjera. Pozivajući nas na dvodnevni post Marija ostaje u tradiciji svog izraelskog naroda i podsjeća nas na višestoljetnu tradiciju Istočne i Zapadne Crkve. I dok nas je sve Drugi vatikanski sabor pozvao da se vratimo izvorima, moramo priznati da nismo otkrili, nego se dogodilo upravo obrnuto. U posljednjim desetljećima post je sveden na najmanju moguću mjeru, na dva dana u godini: Čista srijeda i Veliki petak.

Ukazanja u Međugorju nisu donijela ništa novo niti otkrila nešto nepoznato, dapače ona su pomoć da prihvatimo ono što je Bog tražio po prorocima, ono što je činila Marija, što je činio i sam Isus.

Marija je progovorila o postu u nekoliko poruka:

 

…“Htjela bih da svijet moli ovih dana uz mene. I što više! Da posti strogo srijedom i petkom; da moli svaki dan bar krunicu: radosna, žalosna i slavna otajstva.“… (14. kolovoza 1984.)

…“Napose živite u postu, jer ćete postom postići i učiniti mi radost, da se ostvari čitav plan koji Bog planira ovdje u Međugorju.“…(26. rujna 1985.) 

Izvor: knjiga „Postite srcem“ – fra Slavko Barbarić