Izbornik

TKO JE MEĐUGORSKI VODIČ?

TKO JE MEĐUGORSKI VODIČ?

Potaknuti nedavnim člankom iz kojeg je bilo očito kako postoji stanovito nerazumijevanje pojmova i funkcija različitih osoba uključenih u hodočasnički život Međugorja, želja nam je to pojasniti kako bi u budućnosti sve moglo lakše funkcionirati.

Zahvaljujući intenzivnom životu župe Međugorje i milijunima hodočasnika koji su dosad posjetili ovo hodočasničko mjesto, potrebna je suradnja više različitih osoba, sve da bi posjet bio plodonosan i dobro organiziran. Svaka od uloga je različita, neke se međusobno nadopunjuju i zajedno tvore uspješan spoj.

Na samom početku ukazanja, poradi specifičnih okolnosti vladavine komunizma i mnogih zabrana kojima je župa bila izložena, većina hodočasnika je dolazila zahvaljujući pojedincima koji su bili spremni žrtvovati mnogo više od svog vremena i vlastitih sredstava, kako bi dovodili ljude u Međugorje. Oni su i do danas ostali organizatori hodočašća ili voditelji skupina koje dolaze ovdje, te smo im neizmjerno zahvalni na svemu što su učinili, te što čine za Gospu i širenje njezinih poruka iz Međugorja.

Dolaskom malo drugačijeg vremena i povećanim brojem različitih skupina, javila se potreba za formiranjem Društva vodiča za hodočasnike u župi Međugorje.
Glavni cilj Društva vodiča za hodočasnike u Međugorju je pomoći hodočasnicima kako bi upoznali prave vrijednosti Međugorja, darove i milosti koje nam ovdje Bog preko Gospe pruža, te služiti hodočasnicima slijedeći i živeći Gospine poruke, kao i pokušati ih uputiti ka sakramentima i osobnom iskustvu vjere. Međugorski vodiči nisu turistički vodiči, već vodiči hodočasnika, koji također imaju i zakonski položen Državni ispit za turističke vodiče. Također su svi vodiči, kako bi vjerodostojno i u skladu s naukom Katoličke crkve kojoj svi pripadamo, pomagali hodočasnicima, morali zadovoljiti kriterije dodatnoga župnoga ispita za vodiče hodočasnika u župi Međugorje.

Društvo danas broji preko 100 članova koji služe kao vodiči grupama na talijanskom, njemačkom, engleskom, španjolskom, francuskom, poljskom, češkom, slovačkom, ruskom i mađarskom jeziku.
Djelovanje tih vodiča usko je povezano s Župnim uredom Međugorje i Informativnim centrom MIR Međugorje. Društvo tako ima i svoga duhovnika - jednog od međugorskih franjevaca.

Međugorski vodiči dosljedno slijede upute Župnog ureda vezano za posjećivanje određenih lokaliteta unutar župe, te točno znaju koja mjesta je poželjno posjetiti u duhu hodočašća, a koja ne.

Svi hodočasnici koji dođu u Međugorje, osim ako nisu došli individualno, uglavnom dolaze u pratnji organizatora ili pratitelja hodočašća, koji se naziva i voditelj grupe, a to mogu biti ili uposlenici nekih agencija ili obični ljudi koji su prihvatili poziv u svom srcu za služiti Gospi i Međugorju na taj način. Nekada, ako dođu preko agencije, agencija može izravno kontaktirati međugorske vodiče i to bi onda bio idealan spoj za uspješno hodočašće i izbjegavanje svih poteškoća koje se mogu dogoditi tijekom njihovog boravka ovdje, najviše iz neznanja ili nemogućnosti snalaženja u zahtijevnim situcijama.
Nažalost, nije uvijek slučaj da svaka grupa koja dođe kontaktira lokalnog vodiča, te tada mogu nastupiti različite okolonosti u kojima se voditelj ili pratitelj ili organizator te grupe, ne može i ne zna valjano snaći.

Kako bi svi doista bili u službi Gospe, Kraljice Mira i znali u ljubavi i zajedništvu privoditi joj sve one koji ju još trebaju upoznati, pozivamo vas na suradnju s našim Društvom vodiča za hodočasnike u Međugorju.

DV