Izbornik

"Veliko hvala župi Međugorje i Gospi koja nas je ovdje pozvala"

"Veliko hvala župi Međugorje i Gospi koja nas je ovdje pozvala"

Pozvani smo moliti u obitelji kako bi naše obitelji ostale blagoslovljene i kako bi se očuvala ta lijepa tradicija u našim domovima.

Dvadeseta po redu duhovna obnova za bračne parove, održana je u Međugorju od 6. do 9. studenog 2020. u dvorani Ivana Pavla II., odmah iza crkve, pod geslom ‘’Idite za mnom!’’. Predavač na duhovnoj obnovi bio je fra Marinko Šakota, međugorski župnik. Dva predavanja imali smo priliku slušati od monsignora Henrika Hosera, koji je na dubok ali jednostavan način iznio temeljni nauk Crkve o stvaranju muškarca i žene. Govorio je o obitelji kao prvoj instituciji željenoj i stvorenoj po volji Božjoj, a zatim o Crkvi kao drugoj instituciji utemeljenoj od samoga Boga, koja leži na obitelji. Ove institucije proživljavaju krizu, ali su, budući da su stvorene od samoga Boga, kao takve neuništive. Monsignor Henrik Hoser nas je podučavao o našoj ranjenoj naravi, o našim ljudskim slabostima koje su proizašle iz istočnoga grijeha i kojima svi podliježemo. Slušali smo nauk o novoj Evi i o novome Adamu. Imali smo priliku osvijestiti se da smo ljubljena Božja djeca, da su nam brak i partner dani na dar od Boga te da su djeca blagoslov. Pozvani smo moliti u obitelji kako bi naše obitelji ostale blagoslovljene i kako bi se očuvala ta lijepa tradicija u našim domovima. Dobili smo praktične savjete i upute kako živjeti zajedno našu svakodnevnicu te kako kao žena poštivati muža i kako muž može voljeti svoju ženu.
Ovaj susret obnovio je moga muža i mene na sve tri dimenzije naših bića. Duhovno smo se molili i klanjali na večernjem molitvenom programu. Tijelom smo se uspeli u petak ujutro na Križevac moleći Put Križa, a u subotu smo se popeli na Brdo ukazanja moleći radosna i žalosna otajstva krunice. Promišljanja i meditacije tijekom uspona bile su upućene supružnicima i kao takve dale su nam daljnje poduke o trpljenju kada dođe do težih situacija u zajedničkom životu. A kroz kateheze smo imali priliku umom dokučiti što nam je ispravno činiti. Ova duhovna obnova prikladna je za sve bračne parove bez obzira na dob, iskustvo ili zemlju porijekla. Ovogodišnji susret okupio je otprilike 400 sudionika, a cijeli program se prevodio na 18 svjetskih jezika. Moj muž i ja prošle godine smo saznali za ovakvu vrstu duhovne obnove, ali nismo mogli sudjelovati jer sam ja čuvala trudnoću s drugim djetetom. Ove godine slavimo petu godišnjicu braka i držimo da nam je duhovna obnova mnogo toga dobroga dala. Mladi smo bračni par koji želi raditi na svom odnosu, brusiti ga i dorađivati, rasti zajedno u Kristu, na dobrobit cijele obitelji, na dobrobit naše djece. Na koncu duhovne obnove obnovili smo bračne zavjete i dobili blagoslov. Sprijateljili smo se s još nekoliko bračnih parova, a cijeli događaj bio je zaslađen osvježavajućim pićima dok je neprestana kiša pojačavala želju za promišljanjem i retrospekcijom. Kao bračni par pozivamo druge bračne parove, s djecom ili bez, starije, ali posebno mlade bračne parove, koji baš kao i mi imaju praktičnu potrebu znati kako se ponašati u braku jer običan svijet i mediji nam to neće nikada reći. Veliko hvala župi Međugorje i Gospi koja nas je ovdje pozvala.

Vaši prijatelji Ivana Erić i Stefano Silvestro.

DV