Izbornik

Poruka ohrabrenja međugorskog župnika

Poruka ohrabrenja međugorskog župnika

Na svetkovinu sv. Josipa nakon večernjeg molitvenog programa u Međugorju riječi ohrabrenja i promišljanja uputio je međugorski župnik fra Marinko Šakota:

Hvaljen Isus i Marija,

Dragi prijatelji Međugorja, draga braćo i sestre diljem svijeta koji ste povezani s Međugorjem preko duhovnosti koju nam ovdje donosi naša nebeska Majka Marija, Kraljica mira - od srca vas pozdravljam i želim vam reći nekoliko riječi.

Danas na svetkovinu sv. Josipa, danas primamo jednu poruku za nas sve u ovoj situaciji a to je poruka iz života sv. Josipa i iz života Marijina. Dakle, pitamo se u kakvoj se situaciji nalazi Josip? U vrlo teškoj situaciji! Zaručen je s Marijom, a Marija je trudna. On zna da to nije njegovo dijete. Koja je to teška situacija, što činiti, kako postupiti? Josip je u velikoj muci, ali Josip je pravedan, jer ne ostaje samo kod svojih planova, kod svojih misli, kod svojih želja. Ne smatra da je jedino ispravno ono što on misli i kako on gleda na stvari, nego je otvoren. Otvoren je Božjim planovima, Božjem gledanju. I kad mu anđeo govori: " Josipe, ne boj se! Ne boj se uzeti Mariji k sebi!", Josip to vjeruje. Josip vjeruje anđelu i uzima Mariju za svoju ženu.

Danas su ove riječi, dragi prijatelji, jako važne za sve nas, a to su riječi: Ne boj se! Te riječi "Ne boj se" govori anđeo Gabrijel Mariji. "Marijo, ne boj se! Gospodin je s tobom!"

Te riječi anđeo govori Josipu - Josipe, ne boj se!
Te riječi danas Gospodin govori svima nama. Ne bojte se!

Naravno da postoji strah, on je i opravdan, trebamo se paziti, čuvati, disciplinirati se! Trebamo paziti na higijenu - to je sasvim ispravno i jako važno. Međutim, ne u tjeskobi, ne u strahu nego u vjeri! U vjeri da je Gospodin s nama, da smo mi Gospodinovi i da će sve biti dobro. I ova situacija je za nas jedna velika prigoda. Nju možemo gledati tragično, kao nešto što je tragično i ono jeste u jednom smislu teško, naravno da je teško ali ovo je prigoda da se približimo Isusu. Ovo je prigoda da se vratimo Bogu, da se vratimo molitvi, obitelji, pravim vrijednostima.

Kad je sve dobro, mi zaboravimo Boga. Kad je sve dobro, mi samo tražimo ugodu, zabavu, da nam je dobro u materijalnom smislu a zaboravimo ono jedno potrebno, ono jedno važno, ono što Isus govori Marti, jedno važno. E, to je sada taj trenutak!

Ustvari, u ovom vremenu mi se pitamo i tražimo to jedno. Samo nam je jedno važno danas, ništa drugo, a to je preživjeti. Ali mi kršćani ne gledamo samo u tom smislu, da je to jedno, nego želim s Kristom živjeti. Sada, i u vječnosti! Sada s Kristom živjeti!

Ovo je prigoda dragi prijatelji za molitvu krunice da krunicu uzmemo u ruke. Gospa nas uči - u krunici je snaga! Krunicu u ruke! Čitati Božju riječ, postiti, ići na Križevac, na Brdo ukazanja, odnosno u svojim mjestima naći načina kako moliti pojedinačno, u obitelji, na koljenima. Raširi svoje ruke, otvori svoje srce Gospodinu. Moli Ga da ojača tvoju vjeru, da ojača tvoje povjerenje u Njega, da ojača tvoju nadu, da ojača tvoju ljubav. Moli Ga da u tvom srcu vlada ljubav Božja. Moli Ga da ti otvori srce da upoznaš Njegovu ljubav, da upoznaš tu ljubav Milosrdnog Oca koji te ljubi bezuvjetno, da se otvoriš tom suncu, toj toplini Njegove ljubavi.

Ovo je prigoda dragi prijatelji, ovo je prigoda da otkrivamo Euharistiju. Imamo mjesta, zemalja gdje je iz razumnih razloga izostavljena Euharistija, da se ljudi ne kreću, da budu što više kod kuće, da se na taj način zaštitimo, da na taj način, ova bolest, ova epidemija stane. Ali, to je za nas velika mogućnost da otkrijemo vrijednost Euharistije, da otkrijemo vrijednost sakramenta ispovijedi, da to ponovno otkrijemo. jer smo i to zaboravili ili se na to naviknemo, a sad kad nemamo toga, sad neka se u nama probudi glad za Euharistijom, prema sakramentu ispovijedi, prema Klanjanju.

Evo, dragi prijatelji, ovo je vrijeme milosti. Teško vrijeme, ali vrijeme milosti. Iskoristimo ga! Povjerujmo Gospodinu što nam govori - Ne boj se! I kad prođe ovo vrijeme onda ćemo imati jedno veliko iskustvo, iskustvo da smo u teškom trenutko vjerovali. I to će nas onda nositi kroz život i shvatit ćemo da je moguće, moguće je, moguće je. To nas Gospa uči. Ona ne otklanja od nas sve poteškoće, Ona ne kaže: ja ću od vas otkloniti sve probleme koje imate u životu. Ne! Ona kaže: ja želim vas učiti kako biti jaki iznutra, kako imati jaku vjeru, nadu, ljubav, tako da onda možeš u teškim trenutcima izdržati, biti strpljiv, čekati s nadom, s vjerom.

Dragi prijatelji, to vam od srca želimo. Ovo je prigoda da počnemo živjeti poruke naše Majke na koje nas toliko vremena poziva. Iskoristimo ovo vrijeme, započnimo!

Video obraćanje možete pogledati ovdje

The words of encouragement of Medugorje parish priest, Fr. Marinko Sakota, March 19, 2020 

Worte der Ermutigung des Pfarrers von Medjugorje, P. Marinko Šakota, 19. März 2020

Paroles d'encouragement du curé de Medjugorje, le Père Marinko Šakota, 19 mars 2020

Le parole d'incoraggiamento del parroco di Medjugorje, p. Marinko Šakota - il 19 marzo 2020

Palabras de aliento de fray Marinko Šakota, párroco de Medjugorje, al día 19 de marzo de 2020.

 

Izvor: radio-medjugorje.com / medjugorje.hr